Parodontale behandeling

Parodontale behandeling


Wat is parodontitis nou eigenlijk?

Parodontitis is een aandoening van het weefsel waar de tanden en kiezen aan vastzitten. Door een ernstige ontsteking van het tandvlees kan het kaakbot worden aangetast waardoor de tanden en kiezen hun houvast kunnen verliezen.

Als de mondhygiëne onvoldoende is kan het tandvlees bloeden. Bloedend tandvlees tijdens het poetsen en/of stoken is een signaal om tijdig een afspraak te maken bij de Mondhygiëniste. Wanneer iemand door bepaalde omstandigheden een lange tijd geen tandarts of mondhygiëniste bezoekt kan dit grote problemen veroorzaken zoals parodontitis of in ernstige gevallen verlies van tanden en kiezen.


Onderzoeksfase

Bij een bezoek aan de mondhygiëniste wordt het tandvlees goed opgemeten om vroegtijdige signalen van gingivitis( beginnend tandvlees ontsteking) en parodontitis( gevorderde tandvlees ontsteking op te merken. De mondsituatie word in kaart gebracht doormiddel van een parodontium status. Deze dient als nulmeting om de progressie of verbetering na de behandeling er mee te kunnen vergelijken.


Behandelingsfase

Na het onderzoeksfase zal de behandeling plaats vinden. Afhankelijk van de situatie zal er worden gekeken hoeveel afspraken nodig zullen zijn voor de initiële behandeling. Hierbij wordt het wortel oppervlak gereinigd doormiddel van professionele reiniging( scaling en rootplaning). De behandeling kan ook onder verdoving plaats vinden als dit wordt gewenst. Bij elke zitting zal de mondhygiëne worden gecontroleerd en bijgestuurd.


Herbeoordeling

Na de behandeling heeft het parodontium de tijd nodig om te herstellen. Na 3 maanden zal dan de herbeoordeling plaatsvinden waarbij opnieuw een status worden gemaakt. De twee statussen worden met elkaar vergeleken om te kijken of de situatie ten opzichte van de eerste keer is verbeterd. Wanneer de situatie van het gebit gestabiliseerd is zal de afspraken afhankelijk van de situatie kunnen worden verlengd naar 4 maanden of 6 maanden.


Nazorg

Als een parodontale behandeling geslaagd is, is het erg belangrijk dat er niet opnieuw ontstoken pockets ontstaan. Een goede mondhygiëne is dus niet alleen tijdens de behandeling belangrijk, maar ook daarna is dit een bepalende factor voor het behoud van het gebit. In de nazorgfase proberen we het gebit stabiel te houden door een goede controle en gebitsreiniging.

unsplash